Menu

Bob van de Vijver

Daily business

3-bands equalizer

Dutch only

Voor de muziek in mijn badkamer is ook een equalizer benodigd. Een 3-bands equalizer is eenvoudig te maken door gebruik te maken van een schakeling naar het idee van Baxandall.

In dit circuit wordt er gebruik gemaakt van één op-amp, met drie frequentiebereiken die afzonderlijk geregeld kunnen worden. Wel is er wat crosstalk tussen de potmeters, waardoor elke potmeter in elke frequentiegebied invloed heeft. Met de gebruikte componenten zijn de drie frequentiebanden 50Hz, 1kHz en 10Khz, waarbij er ongeveer zowel positief als negatief met ongeveer 20dB geregeld kan worden. De gebruikte chip (TL071) kan maximaal 18V hebben, maar hoe lager het gebruikte voltage is, hoe kleiner het regelgebied wordt.

Het schema

In het schema zijn de drie potmeters te zien. De types (linear of logaritmisch) mogen vrij gekozen worden, dit heeft alleen invloed op de scherpte van de regeling. De rest van de componenten zijn standaard. De weerstand zijn 0.25W, voor de condensatoren heb ik MKS gebruikt, de elco's zijn uiteraard gewoon elco's.

3-bands equalizer schema

Realisatie

Uiteraard is dit ook nog gefabriceerd op een experimenteerprintplaat.

Het gemaakte printje, stereo uitvoering

Het gemaakte printje, stereo uitvoering, banen

Simulatie resultaten

Voor het simuleren van de schakeling wordt gebruik gemaakt van "Linear Technology LTspice/SwitcherCAD III". Hieronder zijn de resultaten te zijn van het filter per kanaal in compleet versterken of compleet tegenhouden. De potmeter wordt hiertoe gesimuleerd als een losse 1K waarde en een 99K of 499K waarde.

Responsie equalizer

Written by Bob van de Vijver on Sunday December 18, 2011

« Kratspeaker - Waterdichte speakers / eindversterker »